Apam Susu. Pukul guna speed maksimum sehingga kembang. Apam susu merupakan sejenis apam yang boleh dimakan begitu sahaja atau dengan kelapa. Namun, apam tersebut perlu dimaniskan lagi supaya enak dinikmati dengan kelapa yang lemak masin.
Kalau sebut apam,memang banyak versi yang boleh kita cuba kam. Resepi apam susu kukus la,Apam susu belang la, apam gula melaka, apam kelapa,apam mekar. Yang best nya, rata-rata cara masak apam ni adalah dikukus. Ibu Bisa menyajikan Apam Susu dengan 8 resep rahasia dan 5 tutorialnya. beginilah caranya menyelesaikannya.
Ingredients of Apam Susu
- Kamu perlu dari telur.
- Kamu perlu dari gula pasir.
- Kamu perlu dari vanilla.
- Inilah dari ovalet.
- Kamu perlu dari SKM.
- Siapkanlah dari susu cair.
- Inilah dari minyak goreng.
- Kamu perlu dari tepung terigu.
Sebab tu apam biasanya disebut apam kukus je. Orang mudah kenal melalui cara ini. Apam susu ni antara resepi yang pernah viral di media sosial dulu. So saya pun tak nak ketinggalan mencuba resepi apam susu ni.
Apam Susu cara membuatnya
- Panaskan kukusan alasi tutup dengan serbet..
- Kocok telur, gula, ovalet dan vanila hingga mengembang..
- Turunkan speed mixer, Masukkan SKM, susu cair dan minyak, mixer hingga rata..
- Tuang tepung terigu, kocok asa rata. Matikan mixer, aduk balik hingga rata.
- Bagi2 adonan beri pewarna sesuai selera, tuang dalam loyang yang sudah di oles carlo, kukus hingga matang. tes tusuk jika perlu..
Tapi resepi yang saya kongsikan ini guna banyak bahan. Saya rasa hasil apam yang menggunakan banyak bahan ni lebih sedap dan gebu. Apam merupakan menu minum petang yang amat popular di Malaysia. Ianya sesuai sangat dihidangkan bersama kopi o panas. Gabungan rasa pahit kopi dan kemanisan apam pasti bikin ramai tertarik.
0 comments:
Post a Comment